Farkındalık Yaratan Psikolojik Gerçekler

Psikoloji, insan davranışlarının ardındaki karmaşıklıkları anlamamıza yardımcı olan bir bilim dalıdır. Günlük hayatımızda birçoğumuz psikolojik gerçeklerin farkında bile olmayabiliriz. Oysa bu bilgiler hayatımızı anlamlandırmamıza, kendimizi tanımamıza ve başkalarını daha iyi anlamamıza katkı sağlayabilir. Bu yazıda, yeni bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olması amacıyla farkındalık yaratan psikolojik gerçekleri bir araya getirdik. Bu bilgiler yalnızca kendimiz için değil, aynı zamanda çevremizdeki insanları daha iyi anlamamıza da yardımcı olacak. Eminiz ki bunlar, bir çocuğumuzun dikkat etmediği fakat bilinmesi gereken bilgiler…
Farkındalık Yaratan Psikolojik Gerçekler Nelerdir?
Aslında insan psikolojisi ile ilgili bilimsel kanıtlanmış gerçekler, saymakla bitmeyecek kadar fazla. Fakat biz, psikolojik gerçekler arasından sizde farkındalık yaratabilecek ve problemlerinizin çözümüne yardımcı olabilecek bilgileri derleyerek, 10 maddede sizlere sunduk. Hazırsanız, birlikte bu ilginç psikolojik gerçekler listesini keşfetmeye başlayalım!
1) En İlginç Psikolojik Gerçek: Paris Sendromu
Özellikle Japonların yakalandığı en garip psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi de Paris sendromudur. Rahatsızlığın açıklaması ise kelimenin tam anlamıyla şaşırtan psikolojik gerçekler listesinin zirvesinde yer alacak cinsten diyebiliriz. Çünkü Paris sendromu, bir kişinin Paris’e gitmeden önce büyük beklentilerle dolması ancak şehri gördükten sonra depresyona girmesiyle tanımlanır. Bu sendrom, şehri gördüklerinde hayal kırıklığına uğramaları sonucu gelişen bir depresyon türüdür. İnsanların büyük beklentiler içinde olduklarında, gerçekler karşısında duyduğu hayal kırıklığı, psikolojik bir çöküntüye yol açabilir.
2) Kaygı Seviye Farklılıkları: 1950’lerin Hastasıyla Aynı
Günümüzde liseye giden bir öğrenci ile 1950 yıllarında psikiyatrik tedavi gören bir hastanın, aynı kaygı seviyesine sahip olduğunu hiç duydunuz mu? Teknolojik gelişmeler, yaşam tarzı değişiklikleri ve toplumdaki hızla artan stres faktörlerine rağmen, bireylerin kaygı düzeyleri büyük ölçüde sabit kalmış gibi görünüyor. Bu, modern dünyada yaşamanın aslında stresli bir deneyim olduğunu gözler önüne seriyor.
İlginizi Çekebilir: Zekayı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
3) Gözbebekleri: Sevgi ve Nefretin Ortak Tepkisi
Gözbebeklerinin boyutları, insanın içsel dünyasını yansıtan bir gösterge olabilir. Çünkü ilginç bir şekilde, birini sevdiğinizde ya da nefret ettiğinizde gözbebekleriniz aynı şekilde büyür. Bu nedenle kanıtlanmış psikolojik gerçekler arasında gözbebeklerinin hem sevgi, hem de nefret anında büyümesi de yer alıyor. Gözbebeklerinin bu iki güçlü duyguda verdiği tepkilerin aynı olması; insanların duygusal durumlarının, bilinçli olarak fark edilmese bile bedensel tepkilerle belirginleştiğini açıklamaktadır.
4) Hedefleri ve Başarıları Neden Paylaşmamalıyız?
Hedeflerinizi başkalarıyla paylaştığınızda, aslında onların gerçekleşme olasılığını düşürüyorsunuz. Yapılan bir araştırma, hedeflerinizi başkalarıyla paylaştığınızda beynin bir nevi “başarıyı yaşadığınız” hissini aldığını ve bu nedenle o hedefe ulaşma kararlılığınızın azaldığını ortaya koymuştur. Bu nedenle farkındalık yaratan psikolojik gerçekler listesine aldığımız bu bilgi hem siz, hem de sevdikleriniz için yararlı olabilir. Çünkü bu bilgi, hedeflerinizi daha verimli bir şekilde başarmak istiyorsanız, onları yalnızca kendinize saklamanız gerektiğini gösteriyor.
5) Kültür Farklılıklara Rağmen İnsanların Yüz İfadeleri Aynı mı?
Tüm dünyada, farklı diller konuşan ve farklı kültürlerden gelen insanlar, öfke, korku, üzüntü, şaşkınlık, mutluluk ve iğrenme gibi altı temel duyguyu ifade ederken benzer yüz ifadeleri kullanır. Psikolojik araştırmalar, insanların temel duyguları dışa vururken evrensel bir dil kullanıp kullanmadıklarını gösteriyor. Bu, insan psikolojisinin kültürel farklılıklardan bağımsız olarak ortak yönlere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
6) Geceleri Yapılan Konuşmalarda Neden Daha Dürüstüz?
Gece saatlerinde yapılan konuşmalarda itirafların daha sık olduğunu biliyor muydunuz? Psikolojik gerçekler arasında yer alan bu olayın sebebi ise insanların fiziksel olarak daha yorgun olduklarında daha dürüst ve açık olmaya eğilimli olmalarıdır. Yorgunluk, kişiyi zihinsel olarak rahatlatır ve savunmasız hale getirir, bu da dürüstlüklerini artırır. Gece yapılan konuşmaların çoğu, daha samimi ve içten olabilir.
7) Güvenli Bağlantı İçin 20 Saniye Sarılın
Birine güven duygusu oluşturmak istiyorsanız, 20 saniyeden daha uzun süre sarılmak gerekiyor. Araştırmalar, bu süre zarfında beyin oksitosin hormonu salgılar ve bu hormon, insanların birbirlerine bağlanmalarını sağlar. Bu nedenle 20 saniyelik bir sarılma, insan ilişkilerini derinleştiren basit fakat etkili bir yöntemdir.
8) Nomofobi: Cep Telefonsuz Bir Hayat Korkusu
Nomofobi, cep telefonunun kaybolmasıyla ilgili duyulan yoğun korkuyu tanımlar. Teknolojinin hızla hayatımıza girmesiyle, cep telefonumuzla olan bağımız oldukça güçlendi ve telefonlarımızın kaybolması ya da bağlantı kurulamaması durumunda bu korku daha da arttı. Nomofobi, günümüzün modern dünyasında cep telefonuna duyulan bağımlılığın bir yansımasıdır.
9) Görme Engelli Bireylerde Şizofreni Görülmüyor
Çok ilginç bir psikolojik gerçek daha! Doğuştan görme engelli bireylerde şizofreni hastalığına rastlanmamaktadır. Tıbbi tarih boyunca, doğuştan görme engelli olan tek bir kişiye bile şizofreni tanısı konulmamış! Bu ilginç bilgi, görme engelinin bazı psikolojik hastalıkları engelleyen bir faktör olup olmadığı konusunda önemli bir soru işareti bırakıyor.
10) İnternet Bağımlılığı Gerçek Bir Akıl Hastalığı mı?
İnternet bağımlılığı, son yıllarda giderek daha fazla tartışılan bir konu. 2018’den itibaren, “Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması” (ICD) teşhis kılavuzunda, akıl hastalığı başlığı altında oyun bağımlılığı da yer almaktadır. İnternet ve oyun bağımlılığı, sosyal hayatı olumsuz etkileyen, kişilerin ruh sağlığını bozabilen bir hastalık olarak kabul ediliyor. Bu gerçek, internetin hayatımıza ne kadar entegre olduğunu ve bağımlılığın tehlikelerini gözler önüne seriyor.